Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πάγκος συρμάτωσης πλαισίων


Είναι ο εφεδρικός πάγκος συρμάτωσης που κατασκεύασα στο χωριό και που θα μείνει στο χωριό για μια ώρα ανάγκης.


Από υλικά τίποτα σπουδαίο: μια γωνία 2 μέτρα περίπου, ένα κομμάτι μπετοφόρμ, 2-3 βίδες και 2 κουβαρίστρες. 


Εδώ φαίνεται η βίδα που ρυθμίζει το σφίξιμο του πλαισίου και το καρουλάκι που βοηθάει στο εύκολο πέρασμα του σύρματος. Η κουβαρίστρα αποδείχτηκε τέλεια για αυτή τη δουλειά, γιατί έχει αρκετή πατούρα ώστε να μην μπορεί το σύρμα να φύγει εκτός.


Με ένα τράβηγμα του μοχλού το πλαίσιο σφίγγει.


Σε περίπου 2 λεπτά το σύρμα είναι τεντωμένο και έτοιμο για κερί.


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Εμπρησμός δάσους από μελισσοκόμο


Ενας 54χρονος μελισσοκόμος συνελήφθη από υπαλλήλους της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος, κατηγορούμενος για εμπρησμό δάσους σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις 19:05 στην Πολιτεία.


Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μελισσοκόμος εκτελούσε εργασίες στο χώρο που είχε τα μελίσσια του, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά που κατέστρεψε μικρή έκταση δάσους, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά χθες το βράδυ.
 2 χρόνια.................
 
   ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ λοιπόν παιδιά με τα καπνιστήρια.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Παλιούρι (Paliurus spina)


  Αυτοφυής αγκαθωτός με πυκνά κλαδιά θάμνος, μπορεί να φτάσει μέχρι 5 μέτρα περίπου ύψος.
  Το βρίσκουμε κυρίως σε αδιαπέραστες θαμνώδεις εκτάσεις των θερμότερων και ξηρότερων περιοχών.


  Η ανθοφορία ξεκινά Μάιο και κρατάει αρκετές μέρες. Τα άνθη του είναι κίτρινα μικρού μεγέθους που παράγουν πολύ νέκταρ και γύρη εξαιρετικής ποιότητας, πολλοί μάλιστα λένε ότι είναι εξίσου καλή με εκείνη της καστανιάς.


Οι βροχές καθώς και οι δυνατοί ξηροί άνεμοι κατά την ανθοφορία σταματούν την έκκριση νέκταρ.



Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Καστανιά ( Castanea sativa)

 
  Αναπτύσσεται σε υψόμετρο 400 ως 1000 μέτρα, προτιμά τα όξινα εδάφη, μπορεί να φτάσει έως 25 μ. ύψος.
  Η ανθοφορία ξεκινά τον Ιούνιο έχοντας διάρκεια 15 περίπου μέρες, δίνοντας άφθονη γύρη (κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα) αλλά και νέκταρ.


  Είναι ένα από τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά, κυρίως γιατί ενδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τα μελίσσια, αλλά και το σκουρόχρωμο μέλι με την κάποια πικρίλα που παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βάριο.
  Το μέλι παραμένει υγρό για πολλούς μήνες μετά τη συλλογή του.


Τέλος από την καστανιά οι μέλισσες δεν μπορούν να συλλέξουν πρόπολη.


Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Bloggers Ενωθείτε

Αναδημοσίευση ανάρτησης του συνάδελφου μελισσοκόμου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΞΕΣΦΙΓΓΗ http://melissocosmos.blogspot.com/2010/07/bloggers.html#more

Bloggers Ενωθείτε


Ο M E L I S S O C O S M O S καλεί όλα τα μελισσοκομικά Blog να ενωθούμε μια μέρα με μια ενιαία ανάρτηση προκειμένου να ζητήσουμε να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που η πολιτεία ορίζει για τα ραντίσματα των καλλιεργειών.

Κάθε χρόνο προκαλείται μεγάλη καταστροφή από την αλόγιστη και χωρίς μέτρο χρήση φυτοφαρμάκων.
Παρόλο που οι νομαρχίες σε όλη τη χώρα εκδίδουν οδηγία που λέει, τα ραντίσματα να γίνονται μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου ή μισή ώρα μετά την δύση του ηλίου, ή να αποφεύγεται το ράντισμα εν μέσω ανθοφορίας και αυτό να γίνεται πριν η μετά την ανθοφορία ,και επιπλέον αν είναι μεγάλη ανάγκη για ράντισμα αυτό να γίνεται με φάρμακα που είναι όσο το δυνατόν ποιο αβλαβή για την μέλισσα, εν τούτης κανένας σχεδόν αγρότης δεν την γνωρίζει και δεν την εφαρμόζει.